Vergoedingen / verzekeraars

 

Fysiotherapievergoedingen zijn onder te verdelen in twee groepen: a. de niet-chronische fysiotherapie (NCFT) en b. de chronische fysiotherapie (CFT)

De NCFT wordt vergoed uit uw Aanvullende Verzekering. Hoe beter u aanvullend verzekerd bent, hoe meer behandelingen er worden vergoed. Wanneer u zonder machtiging van een arts komt zijn wij verplicht eerst een ‘Screening’ uit te voeren. Deze screening is bedoeld om te bepalen of u inderdaad bij ons op de juiste plaats bent voor uw klacht. Wanneer dat inderdaad zo is moeten wij tevens een vragenlijst invullen met eventuele andere symptomen en uw ziektegeschiedenis. Afhankelijk van de uitslag van deze vragenlijst kan het zijn dat wij alsnog een machtiging van uw arts nodig hebben alvorens met de behandelingen te mogen starten.

De CFT bestaat uit de zogenaamde ‘Lijst Borst’, ooit ingevoerd door de toenmalige minister van Volksgezondheid Els Borst. Wanneer uw klachten op deze lijst staan valt u onder de CFT. In dat geval hebt u altijd een machtiging van huisarts of specialist nodig. De kosten voor de behandelingen liggen wat ingewikkeld. De eerste 20 behandelingen worden betaald uit uw Aanvullende Verzekering’. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan zijn deze 20 behandelingen voor uw eigen rekening. Bent u bijvoorbeeld voor 7 keer aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten van 13 behandelingen voor uw eigen rekening. Na de 20e behandeling worden de verdere kosten uit de Basisverzekering vergoed, wat wel weer ten koste komt van uw eigen risico.

Tevens wordt er een onderscheid gemaakt tussen ‘Beperkt Chronische Fysiotherapie’ zoals bijvoorbeeld na een operatie of botbreuk, en ‘Onbeperkt Chronische Fysiotherapie’ zoals bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson of MS. Ook hiervan worden de eerste 20 behandelingen uit de Aanvullende Verzekering vergoed en daarna weer uit de Basisverzekering.

Vanaf 1 januari 2018 is er weer een nieuwe regel van kracht en deze betreft de ‘Bewezen slijtage (artrose) van heup en/of knie’. Deze worden, alleen met een verwijzing van huisarts of specialist, 12 keer betaald uit het basispakket. Houdt u er wel rekening mee dat dit ten koste gaat van uw eigen risico. Bij fysiotherapie uit het Aanvullende Pakket is dat niet het geval.

Dit alles om het makkelijk te maken……………..