Hypnotherapie / Psychotherapie

 

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van een trancetoestand. Helaas heeft hypnose een beetje griezelige bijsmaak gekregen door het op een niet altijd nette manier laten zien van hypnotische taferelen op toneel. Daar zou je dus inderdaad een trauma van overhouden!

Maar inderdaad, mensen kunnen in hypnose vreemd reageren onder invloed van de hypnotiseur, maar in de therapie gaat het gelukkig heel anders. Trance is namelijk een heel normaal verschijnsel. Zit je naar een mooie film te kijken en iemand vraagt of je koffie wilt en je hoort het niet of nauwelijks, dan kun je spreken van een trancetoestand. Ook wanneer je je met een prachtig boek helemaal mee laat slepen, of in de auto ineens ontdekt: ‘hè, ben ik hier al?’ Ook wordt de laatste tijd trance wel vergeleken met meditatie, en dat wordt steeds meer toegepast omdat het een zeer positieve bijdrage aan het leven van alledag kan geven…

Hypnotherapie is een ‘relaxte’, rustige manier om problemen op te lossen. Omdat je niet ‘weg’ bent, zoals veel mensen denken, maar alles zelfs intenser beleeft dan in je bewuste waaktoestand, kun je naderhand tot in detail navertellen wat er is gebeurd.

Hypnotherapie is een prachtige vorm van therapie. Uiteindelijk is je lichaam het instrument waarmee je voelt, zowel fysiek, zoals de tast, maar ook emoties krijgen vorm in het lichaam. Het lichaam bij de behandeling betrekken maakt deze veel completer. Emoties doen alleen pijn en zijn slechts vervelend wanneer je er weerstand tegen biedt, alleen weet je dit meestal niet. Het ‘gevoel’ is de afgelopen decennia dan ook een ondergeschoven kind geweest. Maar het kan niet: je kunt niet alleen het verstand ontwikkelen en gelukkig begint men dit steeds beter te beseffen. In de hypnotherapie wordt onder andere gebruik gemaakt van ‘Actieve Imaginaties’ op symbolisch niveau. De mogelijkheden zijn echter legio, en het aantal oplossingen ook!

In de therapie leer je in de eerste instantie opnieuw hoe het is je lichaam weer te voelen. Dan leer hoe ermee te kunnen spelen…. hoe het voelt wanneer je goed (energetisch) in je vel zit en wanneer niet, bijvoorbeeld wanneer je gehaast bent. Dit voelt als een wereld van verschil. Ook leer je om te gaan met gevoelens die je niet wilt: door niet bang te zijn ze te leren voelen. Dit schept ruimte en een daadwerkelijke oplossing van de problemen.