Dry Needling

 

Dry  Needling is een efficiënte behandelmethode voor het ‘myofasciale pijn syndroom’ (MPS): pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Triggerpoints zijn harde, pijnlijke plekjes in de spier zelf, de zgn. ‘knopen’. Deze plaatsen zijn meestal pijnlijk wanneer je erop drukt, tevens voel je ook een soort ‘randje’. Dry Needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur)naald, d.w.z. zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het is geen acupunctuur.

Klinisch gezien resulteert Dry Needling vaak snel in een directe pijnvermindering en een verbeterde beweeglijkheid van de betrokken spier(en) en omliggende gewrichten.

Dry Needling van deze triggerpoints is een vorm van behandeling voor patiënten met spierproblemen en gewrichtsklachten. Meestal wordt pijn verklaard vanuit andere structuren (botten of zenuwen bijvoorbeeld) waardoor de spierpijn secundair is. Maar het kan ook omgedraaid worden. Een spier kan dus ook de oorzaak zijn van plaatselijke maar ook doffe ‘uitstralende’ pijnen elders in het lichaam. Door met Dry Needling deze spier te behandelen kan ook deze ‘uitstraling’ verdwijnen.

Weinig herkend en vaak onbehandeld.
Ondanks het feit dat MPS meer voorkomt dan oorspronkelijk werd aangenomen, wordt het nog weinig herkend en blijft het dus vaak ook onbehandeld. Dat zou een reden kunnen zijn waarom vele diagnosen, zoals lage rugpijn,  nek- en hoofdpijn, schouder-, arm- en nekproblemen ondanks goede therapeutische bedoelingen een probleem blijven.

Dry Needling valt onder de fysiotherapie, wordt door de verzekeraar vergoed en wordt uitgevoerd door Marita de Haas

www.dryneedling.nl